PUBLIKÁCIÓK

Cégünk számára fontos tevékenységének és fejlesztéseinek folyamatos publikációja. Az alábbiakban egyes, a munkánkat bemutató írást, közleményt szeretnénk bemutatni.

Expók

A 2008. évben részt vettünk a pécsi megrendezésű Pollack EXPO-n. Standunkon az érdeklődők információt kaphattak az utóbbi években megvalósított, legkiemelkedőbb fejlesztéseinkről:

Energiaszelektív gamma szonda és szoftver fejlesztése

Aktivációs mérés lehetősége az energiaszelektív gamma szondával

Gerjesztett polarizáció elvén alapuló karotázs szonda készítése

Bioelektromos mérések végzése tesztállatokonLetölthető anyagok:

 • Előadás (Pollack Expo)
 • Plakát (Pollack Expo)

 • 2011-ben, a Pollack EXPO alkalmával ismét a Karotázs Kft. standjánál mutattuk be munkánkat és fejlesztéseinket. Az érdeklődőknek betekintést adtunk fejlesztéseinkbe, nevezetesen

  az Energiaszelektív gamma szonda műszer és módszerfejlesztés (természetes és aktivációs mérés),

  Kutak, fúrások tesztelése (vízkutak vízminőségi paramétereinek monitorozására) műszer és módszerfejlesztés

  Villamos impedancia mérésére műszer és módszerfejlesztés projektjeinkbe.  Standunknál folyamatosan vetítésre kerültek a radon méréssel kapcsolatos fejlesztésünkkel kapcsolatos információk.

  Az Expon a Villamos szakmai előadások alkalmával: 2011. február 24-én a “Műszerfejlesztés kutak, fúrások tesztelésére” című előadás, valamint 2011. február 25-én “Elektromos impedancia mérésére DSP alapú termékcsoport fejlesztés” című előadás alkalmával mutattuk be cégünk vonatkozó fejlesztéseit.

  Előadásaink alkalmával, illetve a standunknál minden érdeklődőt tájékoztattunk.


  Előadásaink bemutatói az alábbiakban tölthetők le:

 • Műszerfejlesztés kutak-fúrások tesztelésére
 • Elektomos impedancia mérésére DSP alapú temékcsoport fejlesztés
 • Radon monitorig rendszer fejlesztés vízkutak tesztelésére

 • 2012. március 1. és 2. között került megrendezésre a Pollack Expo szakmai kiállítás és konferencia a pécsi Expo Centerben, ahol saját standdal és előadásainkkal mi is részt vettünk. Kiállításunkat és előadásaink tematikáját két témakör köré rendeztük: az első a lezárt GOP-1.3.1-08/1-2008-0006. számú pályázatunk (“Műszerfejlesztés kutak, fúrások tesztelésére”), a másik a GOP-1.3.1-09/1-2009-0051. számú pályázatunk (“Elektromos impedancia mérésére termékcsoport fejlesztés”) volt. Standunknál helyet kaptak a K+F tevékenységünket bemutató poszterek és működés közben mutattuk be legújabb fejlesztésű eszközeinket: az NPCLOG karotázs felszíni egységünket, valamint az ehhez épült tesztberendezéseket, illetve a komplex impedancia mérőrendszert. A kiállítás alatt a fejlesztők folyamatosan az érdeklődők rendelkezésére álltak, informálták őket és mutatták be a kiállított eszközöket.  A 2012-es Pollack Expon március 1-jén rendeztük meg projektzáró rendezvényünket “Műszerfejlesztés kutak, fúrások tesztelésére” című pályázatunk kapcsán. 2012. március 2-án folyamatban levő fejlesztésünket (“Elektromos impedancia mérésére termékcsoport fejlesztés”) mutattuk be előadásainkon. Előadásainknak a Villamosmérnöki és Műszaki Informatikai Szekció adott helyet. A Környezetmérnöki Szekció Előadásain, 2012. március 2-án Vizvári Zoltán előadást tartott Sokcsatornás nagy felbontóképességű, komplex elektromos impedancia mérő rendszer alkalmazási lehetőségei a környezetvédelemben címmel.


  Az előadások itt tölthetők le:

 • Műszerfejlesztés kutak, fúrások tesztelésére
 • Érzékelő blokk fejlesztése kombinált, karotázs szondához, mélységi vízparaméterek szelvényezésére
 • Geofizikai és nukleáris mérőrendszerek fejlesztése
 • Univerzális adatfeldolgozó, kiértékelő és tesztberendezések fejlesztése földtani alkalmazásokhoz
 • Autonóm szeizmikus adatgyűjtő fejlesztése
 • Tesztelések és alkalmazási példák komplex elektromos impedancia mérő eszközzel
 • Elektromos impedancia mérésére DSP alapú termékcsoport fejlesztés II. ütem
 • Műszerfejlesztes kutak fúrások tesztelésére – Poszter
 • Elektromos impedancia mérésére termékcsoport fejlesztes – Poszter

 • 2013. február 28-án és március 1-jén újra megrendezésre került a pécsi Pollack Expo, melyen immár 5. alkalommal, mi is részt vettünk. Mint 2008 óta minden évben, saját standunknál az érdeklődők betekintést nyerhettek cégünk tevékenységi köreibe: a mindennapi munkát képező karotázs vizsgálatok mellett K + F tevékenységünkbe is. Két legújabb fejlesztésünket – NPCLOG univerzális felszíni geofizikai mérő- és adatgyűjtő rendszer és a Komplex Elektromos Impedancia mérőrendszerünket – a helyszínen,működés közben is bemutattuk az érdeklődőknek.
  Standunk berendezéséhez két új posztert is készítettünk, illetve ezen kívül kiállítottuk az Alkalmazott Földtudományi Klaszter és cégünk bemutatkozó transzparensét, melyeket a 2012-es koppenhágai kiállításon állítottunk ki.
  2013. február 28-án 15:20 és 15: 35 között Vizvári Zoltán az Expo Környezetvédelmi Szakmai Előadások szekcióban előadást tartott cégünk jelenlegi fejlesztéseiről “Roncsolásmentes, képalkotó mérési módszerek alkalmazása a környezetvédelmi gyakorlatban” címmel.
  Ugyan ezen a napon Máthé Kálmán, 16:00 és 16:40 között az Expo Villamosmérnöki Szakmai Előadások szekcióban előadást tartott cégünk jövőbeli fejlesztéseiről “Lock-in erősítő alkalmazása akusztikus és rezgésvizsgálatoknál” címmel.  Az előadások itt tölthetők le:

  2013. június 06-09 között, a Pécs Baranyai Iparkamara támogatásával megjelentünk a Pécs expon, ahol bemutattuk munkánkat, fejlesztéseinket a saját és az Alkalmazott Földtani Klaszter standján. Résztvettünk a kísérő rendezvényeken, melyekből az új EU tag Horvátország – “Piac a szomszédban – Horvátország csatlakozik” és a lengyel üzleti lehetőségeket ismertető volt hasznos. Több üzleti megbeszélést folytattunk érdeklődődő partnerekkel.  Cikkek

  A GVOP-3.3.3-05/1-2005-05-0123/3.0. számú pályázat során elkészült energiaszelektív gamma mérőrendszer fejlesztéséről és az eredményekről cikkünk jelent meg a Magyar Geofizika című szakmai folyóiratban.

  Cégünk innovációs tevékenységét, illetve a Bátaapátiban, a Kis- és Közepes Aktivitású Hulladék tároló létesítésével kapcsolatos munkáit, illetve bemutató cikk jelent meg az Innotéka Magazin 2013. májusi számában.

  Radon fórum

  Részt vettünk a 2009. évben Veszprémben megrendezett Radon Fórum Környezetvédelmi Konferencián plakátunkkal és az ehhez tartozó előadásunkkal. Az előadás témája összhangban volt Vizvári Zoltán szakdolgozatának témájával.

  A Konferenciáról megjelenő kiadványban az előadás összefoglalója is olvasható.

  Radon fórum 2011

  Részt vettünk a 2011. május 16. és 17. között megrendezésre kerülő VI. Magyar Radon Fórumon Veszprémben. Látogatásunk célja a szakmai kapcsolataink kibővítése és Európa neves radon szakértőivel történő kapcsolatfelvétel volt.

  SISY 2011

  2011. szeptember 8 – 10. között rendezték meg a “9th IEEE International Symposium on Intelligent Systems and Informatics (SISY 2011)” című konferenciát, amelynek helyszíne Szabadka (Szerbia) volt. A rendezvényen “Elektromos impedancia mérésére DSP alapú termékcsoport fejlesztés” című pályázatunkhoz kapcsoló fejlesztésünket mutattuk be. Az előadást melynek címe “Application of the FPGA technology in the Analisys of the Biomedical Signals” előadásunkat szerbiai kollégánk, Bojan Kuljić tartott, 2011 szeptember 10-én szerepelt a konferencia programjában.  EAGE, Koppenhága

  2012. június 4-7 között rendezték meg Koppenhágában az EAGE 74. éves rendezvényét. A Földtudományi Klaszter tag, Karotázs Kft. is részt vett a rendezvényen. A kiállított poszteren és szórólapokon a kutatás-fejlesztés tevékenységünket ismertettük. Bemutattuk a mélyfúrásgeofizikai műszerfejlesztéseinket, – a felszini adatgyüjtő és a gamma spektrummérő berendezéseket, – valamint az elektromos impedancia tomográf és impedancia spektrum fejlesztések eredményeit, azok alkalmazásának lehetőségeit. A kiállítás és az azt kisérő programok sikeresek voltak.
  Horvátország EU-s tagsága alkalmából, bemutatkozó anyagunk a Profit újságban!

  BGS, Tirana

  2013. október 7. – 10. között rendezték meg Tiranában, a 7th BGS (Congress of Balkan Geophysical Societty) és az EAGE. (European Associations of Geoscientists & Engineers), által rendezett kiállítással egybekötött nemzetközi konferenciát. A Karotázs Kft. saját standon kiállította legújabb fejlesztéseit, mélyfúrás-geofizikai (karotázs) mérőadatgyűjtő felszíni egységét és a sokcsatornás komplex impedancia mérő berendezését. A Tiranai BGS konferencia és a kiállítás színes programjai alatt sikerült bemutatni kutatás-fejlesztési tevékenységeinket, megismerni a régióban tevékenykedők eredményeit, sok barátot szerezni.

  Erasmus +

  A Karotázs Kft. két hónapos nyári gyakorlatra ERASMUS+ keretében a Csíkszereda Sapientia -ról fogadott kettő MSC diákot! Képek: Pécsre indulás pillanatai (Csíki Sör Manufaktúra) egy kis megálló a fogarasi havasokban, a második legmagasabb csúcs megmászása, majd gyakorlat előtti szombaton Urános emléktúra, ismerkedés a kollegákkal, környezettel. Mellékeljük az egyetem honlapjáról egyik diák beszámolóját! • Erasmus +