Elekromágneses terek mérése, kockázatelemzés, megoldások


A Karotázs Kft. partnereivel 2006-óta foglalkozik elektromágneses terek méréseivel, kockázat elemzéssel, szaktanácsadással. A mérésekre több műszer áll rendelkezésünkre, leggyakrabban a Machek Gmbh. által gyártott ESM-100 készüléket és egy saját fejlesztésű készüléket használunk. Szakembereink geofizikai és villamos kutatási, oktatási területen szerzett ismereteit kamatoztatjuk munkánk során.

A föld felszíne negatív elektromos töltéssel rendelkezik. A föld negatív töltése elektromos teret hoz létre, ami pozitív töltéseket mozgat a felszínhez, melyek semlegesítik a negatív töltéséket. A földfelszín közelében normál állapotban kb. 100 V méterenként a potenciálkülönbség. A levegő ionizáltságának az állapota kihat szervezetünkre, hangulatunkra. A negatív ionok stimuláló, felvillanyzó hatásúak, a pozitív ionok dominanciája levertséget, kedvetlenséget okoz.

A föld mágneses tere pár ezer kilométer mélyből, a föld magjából ered. Villamos analógia szerint, úgy foghatjuk fel, mintha a föld magjában 1 milliárd amperes köráram folyna. Ennek a hatásnak köszönhetően a föld felszínén mérhető a mágneses tér, amely a tengerészek mellet sok más élőlény is használ tájékozódáshoz.

A természetes EM terek mellet, mesterséges terek vesznek körül, melyek jelentősen befolyásolják mindennapi életünket. Célunk ezeknek a lehetőségekhez képest, minél jobb megismerése, megismertetése.

Az EM spektrum jelentős hatást fejt ki, mind sejtszinten, mind az élő szervekben és szervezetben. (a hatás szóhoz nem feltétlen kapcsolódik veszélyes jelző) Az elektromágneses spektrum alsó tartománya a fénysugárzásokkal bezárólag ún. nem ionizáló sugárzások tartománya.

Az EM terek, ezen belül is a hálózati és a rádiófrekvenciás terek élő szervezetre gyakorolt hatását makró szinten jól ismerjük, mikró szinten, a ‘gyenge hatások’, a molekuláris folyamatok tartományában még kevésbé ismerjük.

A jól leirt hatások sztatikus tér esetén erő, kisfrekvenciás (kisebb 30 kHz) terek esetén különféle inger, a nagyfrekvenciás EM terek tartománya főleg hőhatások. Fő szabály, hogy az EM terek esetében az ártalmasságot és nem pedig az ártalmatlanságot kell bizonyítani. Nulla kockázat sem a természetben, sem a technikában nem létezik!

A mikró színtű kutatások fő témái jelenleg, pl. a szervezet immunulógiai, fejlődéstani, melatonin termelési, a sejtek Ca-ion háztartási, szaporodási és más reakcióit vizsgálják a molekuláris biológia szintjén. Szervezetünk idegi és más biológiai folyamatai során villamos – bio áramok – jönnek létre. A test átlagos áramsűrűsége elérheti a 1 ľA/cm2 -es értéket és valószínű helyileg túl is lépi ezt. Az EM terekkel foglalkozó tudomány ezt az értéket lényeges összehasonlítási alapnak tekinti.


Letölthető anyagok:

  • Elektromágneses terek
  • ESM-100-hu