Elérhetőség

+36 72 / 224-999

+36 20 / 937-29-05

H 7634. Pécs, Kővirág u. 39.

posta@karotazs.hu

dial.kar@t-online.hu

Térkép Nagyításhoz kattintson a képre Nagyításhoz kattintson a képre

Aktuális

Kutatásfejlesztési projektmunkákra hardver és szoftverfejlesztőket keresünk. Jelentkezni lehet szakmai önéletrajzzal a következő e-mail címen: posta@karotazs.hu


Keresünk hasonló kutatási témákban fejlesztő partnereket, kutatókat együttműködés céljából, szívesen fogadunk fiatal kutatókat, akik hasonló témákban kutatnak, vagy szeretnének elmélyedni. Anyagi és műszaki támogatást ajánlunk szakdolgozatok, cikkek elkészítéséhez, tudományos fokozatok megszerzéséhez.

Bisnode tanusitvany

Műszerfejlesztés kutak, fúrások tesztelésére

A környezetünkben sok tízezer fúrás, kút létesült, létesül különböző céllal, ezek tesztelésére fejlesztünk eszközöket, az eddigi K+F+I tapasztalatainkat felhasználva.

A projekt keretében a következő fejlesztéseket tervezzük:

1. Új generációs Karotázs felszíni berendezés fejlesztése a mélyfúrás geofizikai szondák jeleinek a lekezelésére, a "hagyományos" és digitális átvitelű szondákkal való kommunikációra. A felszíni egység környezetével USB, (ethetnet), felületen kommunikál, felhasználói felület Windows XP vagy újabb.

2. Több funkciós távolról skálázható, intelligens (mikroprocesszoros) optikai lyukkamera fejlesztése. A jelenleg használt (rossz átvitelű tulajdonságokkal rendelkező) Rochester típusú karotázs kábelen kívánjuk felhozni a tömörített képet.

3. Mélységi vízparaméterek (pH, hőmérséklet, vezetőképesség, redoxpotenciál, oldott oxigéntartalom) szelvényezésére több paraméteres intelligens szondafejlesztés. A különböző vízadó rétegekben tárolt víz fizikai-kémiai tulajdonságai (vezetőképesség, pH, Oldott oxigén, Redox potenciál) jelentősen eltérhetnek egymástól. A kút létesítése és/vagy állapotvizsgálata során fontos ezek (mélységi) ismerete, szerkezete. (réteg kizárás, preferálás).

4. A kútfejhez felszíni mérő és adatgyűjtő berendezéseket, mellékáramú gázszeparátort, fejlesztünk a feljövő gázok mennyiségének, összetételének és néhány víz paraméternek a folyamatos mérésére. Paraméterezhető helyszíni adatgyűjtés, tárolás, távlekérdezési lehetőség (GSM). A kísérleti felszíni rendszert nagyobb értékű kutak, termálkutak terhelés alatti vizsgálatára, mérésére készítjük. Bővebben a "Szivattyúzás, gázszeparálás, közben folyamatosan víz és gázparaméterek mérése, rögzítése" című fejezetben mutatjuk be a fejlesztés ezen projektjét.

A természetben rendkívül gyakori, a mindenütt kimutatható radioaktív háttérsugárzás, megtalálható a kőzetekben, a talajlevegőben, valamint kiváló vízben való oldhatósága miatt a talaj- és rétegvizek is nagy koncentrációban tartalmazzák. Ezen kívül nyomnyi mennyiségben mérhető a felszíni vizekben (ivóvízben is) és az atmoszférában is. A kőzetek repedésein keresztül a forrásától mérve nagy távolságra el képes jutni. A projekt befejező szakaszában radioaktív gázok mérésére is alkalmassá tesszük a berendezést. A fejlesztés ezen lépéséről a "Szivattyúzás közben a víz radon tartalmának a folyamatos mérése" című fejezetben olvashat.

Új magyarország Műszerfejlesztés kutak fúrások tesztelésére A pályázati projektet 2011.12.16-án sikeresen lezártuk. A fejlesztéseket a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP-1.3.1-08/1-2008-0006) támogatta!


Projektzáró rendezvényünkön (Pollack Expo 2012) a kutatás-fejlesztési projekt során kifejlesztett termékeinket mutattuk be. Ezekről részletes leírást az alábbi linkek tartalmaznak:

Felszini dinamikus adatgyujto Felszini egyseg fejlesztes Karotazs gepjarmu felszerelese Marketing tevekenyseg Optikai szonda fejlesztes Radioaktiv gaz merese VIP szonda

A pályázat során megvalósuló termékeinket folyamatosan fejlesztjük. A változtatás jogát fenntartjuk!