Műszerfejlesztés kutak, fúrások tesztelésére


A környezetünkben sok tízezer fúrás, kút létesült, létesül különböző céllal, ezek tesztelésére fejlesztünk eszközöket, az eddigi K+F+I tapasztalatainkat felhasználva.

A projekt keretében a következő fejlesztéseket tervezzük:

1. Új generációs Karotázs felszíni berendezés fejlesztése a mélyfúrás geofizikai szondák jeleinek a lekezelésére, a “hagyományos” és digitális átvitelű szondákkal való kommunikációra. A felszíni egység környezetével USB, (ethetnet), felületen kommunikál, felhasználói felület Windows XP vagy újabb.

2. Több funkciós távolról skálázható, intelligens (mikroprocesszoros) optikai lyukkamera fejlesztése. A jelenleg használt (rossz átvitelű tulajdonságokkal rendelkező) Rochester típusú karotázs kábelen kívánjuk felhozni a tömörített képet.

3. Mélységi vízparaméterek (pH, hőmérséklet, vezetőképesség, redoxpotenciál, oldott oxigéntartalom) szelvényezésére több paraméteres intelligens szondafejlesztés. A különböző vízadó rétegekben tárolt víz fizikai-kémiai tulajdonságai (vezetőképesség, pH, Oldott oxigén, Redox potenciál) jelentősen eltérhetnek egymástól. A kút létesítése és/vagy állapotvizsgálata során fontos ezek (mélységi) ismerete, szerkezete. (réteg kizárás, preferálás).

4. A kútfejhez felszíni mérő és adatgyűjtő berendezéseket, mellékáramú gázszeparátort, fejlesztünk a feljövő gázok mennyiségének, összetételének és néhány víz paraméternek a folyamatos mérésére. Paraméterezhető helyszíni adatgyűjtés, tárolás, távlekérdezési lehetőség (GSM). A kísérleti felszíni rendszert nagyobb értékű kutak, termálkutak terhelés alatti vizsgálatára, mérésére készítjük. Bővebben a “Szivattyúzás, gázszeparálás, közben folyamatosan víz és gázparaméterek mérése, rögzítése” című fejezetben mutatjuk be a fejlesztés ezen projektjét.

A természetben rendkívül gyakori, a mindenütt kimutatható radioaktív háttérsugárzás, megtalálható a kőzetekben, a talajlevegőben, valamint kiváló vízben való oldhatósága miatt a talaj- és rétegvizek is nagy koncentrációban tartalmazzák. Ezen kívül nyomnyi mennyiségben mérhető a felszíni vizekben (ivóvízben is) és az atmoszférában is. A kőzetek repedésein keresztül a forrásától mérve nagy távolságra el képes jutni. A projekt befejező szakaszában radioaktív gázok mérésére is alkalmassá tesszük a berendezést. A fejlesztés ezen lépéséről a “Szivattyúzás közben a víz radon tartalmának a folyamatos mérése” című fejezetben olvashat.


A pályázati projektet 2011.12.16-án sikeresen lezártuk. A fejlesztéseket a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP-1.3.1-08/1-2008-0006) támogatta!

 


Projektzáró rendezvényünkön (Pollack Expo 2012) a kutatás-fejlesztési projekt során kifejlesztett termékeinket mutattuk be. Ezekről részletes leírást az alábbi linkek tartalmaznak:


Letölthető anyagok:


Adatlapok:


A pályázat során megvalósuló termékeinket folyamatosan fejlesztjük. A változtatás jogát fenntartjuk!