Elérhetőség

+36 72 / 224-999

+36 20 / 937-29-05

H 7634. Pécs, Kővirág u. 39.

posta@karotazs.hu

dial.kar@t-online.hu

Térkép Nagyításhoz kattintson a képre Nagyításhoz kattintson a képre

Aktuális

Kutatásfejlesztési projektmunkákra hardver és szoftverfejlesztőket keresünk. Jelentkezni lehet szakmai önéletrajzzal a következő e-mail címen: posta@karotazs.hu


Keresünk hasonló kutatási témákban fejlesztő partnereket, kutatókat együttműködés céljából, szívesen fogadunk fiatal kutatókat, akik hasonló témákban kutatnak, vagy szeretnének elmélyedni. Anyagi és műszaki támogatást ajánlunk szakdolgozatok, cikkek elkészítéséhez, tudományos fokozatok megszerzéséhez.

Bisnode tanusitvany

Környezeti radioaktív sugárzások mérése, kockázatelemzés

A környezetünkben előforduló radioaktivitás származhat természetes és mesterséges (antropogén) forrásokból is. Származásuktól függetlenül a sugárzóanyagok előfordulnak az összes környezeti elemben és az élő szervezetekben (növények, állatok).

A földkéregből származó összetevőket a hosszú felezési idejű izotópok (K-40, U-238, Th-232) és az urán, valamint a tórium bomlási sorok radioaktív elemei alkotják.

Az atmoszférikus levegő aktivitása a talaj radioaktív anyagtartalmától, illetve az anyagok talaj és légkör közötti cseréjének intenzitásától függ. A Rn-222 például a földkéregben, illetve a felszín közeli talajokban a U-238 bomlási sorának egyik leányeleme, amely a légtérbe diffundál. Így a radon aktivitásának ismeretében következtetések vonhatók le a talaj összetételével kapcsolatban és meghatározhatók a nagyobb uránérc lelőhelyek.

A felszín alatti vizek esetében a felszíni vizekhez képes nagyobb radioaktivitási szintről lehet beszélni. Ez az ásvány– és gyógyvizekre különösképpen igaz. Ezek természetes radioaktivitásának nagy részét olyan izotópok okozzák, mint a Rn-222, a U-238, a Th-232, a K-40 stb. Bizonyos, radioaktív ércek szomszédságában található vizek, illetve ásványvizek esetén a K-40 okozza azok radioaktivitásának jelentős részét.

Munkánk során elsősorban olyan területekkel találkoztunk, ahol az előbbiekben említett radionuklidok feldúsulása okozza a problémát. A dúsulásnak két oka lehet: természetes és mesterséges. A természetes radionuklidok például a radioaktív érclelőhelyeken dúsulhatnak fel olyan mértékben, hogy ez akár egészségügyi problémához vezessen. Ilyen területek például a Nyugat Mecsekben található Kővágószőlős és környéke, ahol az érckibúvások mellett az uránbányászat során kitermelt meddő és zagy is dúsulást eredményezett. A területen a rekultiváció már befejeződött.

A radioaktív sugárzások mérése és méréstechnikája tevékenységünk egyik kedvenc területe, ezért a radioaktív sugárzások méréstechnikája terén rendelkezünk a legtöbb szakmai tapasztalattal. Ennek tudható be, hogy sikeresen vittük véghez az energiaszelektív gamma szondához kapcsoló műszer és módszerfejlesztést. A szonda segítségével a talajban és a kőzetekben előforduló három leggyakoribb radionuklid (U-238, Th-232, K-40) koncentrációja energiaszelektív módon meghatározható. A szonda jól alkalmazható érckutatások esetében és a dúsulási területek felkutatásában és lehatárolásában.

A szonda alkalmazásának egyik jó példája a Dinnyeberki környezetében végzett uránérckutatás, ahol a Wildhorse Kft. megbízásából alkalmaztuk a szondát, de ezen kívül méréseket hajtottunk végre a (már rekultivált) Kővágószőlős környezetében elhelyezkedő III. számú meddőhányó területén is. Gamma-spektrum méréseket hajtottunk végre erőműi pernyék lerakóhelyein, ugyanis ezen pernyékben a természetes radionuklidon dúsulásával lehet számolni, ami sok esetben helyes feltételezés.

Bánhidai Erőmű zagyterén U zagy Meddőhányón Dinnyeberki uránkutatás

Ezen kívül nyitottunk a gáz halmazállapotú radon (Rn-222) koncentrációjának méréstechnikája irányában is, hisz jelenlegi kutatás-fejlesztési projektjei között szerepel a kutakból kitermelt felszín alatti vizek radontartalmának vizsgálata, hosszú idejű, folyamatos regisztrálása. Erre a célra fejlesztünk berendezéseket. (Erről bővebben a „Szivattyúzás közben a víz radon tartalmának a folyamatos mérése” című oldalon írunk.)

A környezeti radioaktív sugárzások mérése terén főleg talaj és a kőzetek radioaktivitásának mérésére vállalkozunk, de mesterségesen létrehozott radionuklid-dúsulási helyek ( pl. erőművi pernyék és salakok lerakói) vizsgálatában is szívesen veszünk részt. A kutatás-fejlesztési munkánknak köszönhetően a közeljövőben radonkoncentráció mérésére, hosszú távú regisztrálására is vállalkozunk, illetve állítunk össze rendszereket.