Elérhetőség

+36 72 / 224-999

+36 20 / 937-29-05

H 7634. Pécs, Kővirág u. 39.

posta@karotazs.hu

dial.kar@t-online.hu

Térkép Nagyításhoz kattintson a képre Nagyításhoz kattintson a képre

Aktuális

Kutatásfejlesztési projektmunkákra hardver és szoftverfejlesztőket keresünk. Jelentkezni lehet szakmai önéletrajzzal a következő e-mail címen: posta@karotazs.hu


Keresünk hasonló kutatási témákban fejlesztő partnereket, kutatókat együttműködés céljából, szívesen fogadunk fiatal kutatókat, akik hasonló témákban kutatnak, vagy szeretnének elmélyedni. Anyagi és műszaki támogatást ajánlunk szakdolgozatok, cikkek elkészítéséhez, tudományos fokozatok megszerzéséhez.

Bisnode tanusitvany

Elektromos impedancia mérésére műszercsalád fejlesztése

A projekt keretében egy műszercsaládot fejlesztünk ki az elektromos impedancia mérésére, szelvényezésére. A projekt során létrejövő berendezések alkalmasak lesznek a gyakorlatban előforduló szervetlen és szerves anyagok impedanciáinak mérésére széles frekvencia és időtartományban. A termékcsalád kifejlesztése során egyszerűbb cél rendszertől a bonyolultabb sok csatornás rendszerek felé építkezünk. Komplex megoldásokban gondolkodunk: cél berendezések, mérési feldolgozási, értelmezési metodikák kifejlesztése.
Fejlesztésünkben felhasználjuk több tudományterület e téren elért eredményeit. Analógiákat próbálunk felállítani ezek között. (geofizika, agrár és élettudományok)

Elektromos Impedancia Tomográfia EIT egy relatíve új, hordozható, sokcélú képalkotó eljárásként alkalmazható technika, mely hatalmas fejlődés előtt áll. A felszíni konduktív mérőelektródák jeleinek összegyűjtése, feldolgozása során impedanciák, impedancia változások, a különböző struktúrák feltérképezhetők. Alap esetben minden egyes impedancia mérés 4 elektróda kombinációjából áll. A négy elektróda kötegből kettő, amely a váltakozó áramot szolgáltatja, míg a másik két elektróda a változó feszültség mezőt regisztrálja.

A több frekvencián való mérésnek az előnyei, hogy ebből már egy több frekvenciás Cole-cole spektrum számítható (földtani alkalmazás). A nagyobb frekvenciatartományban véget Spectral IP (SIP) mérések megfelelnek a komplex EM ellenállásméréseknek, és - labormintákon - ebben a tartományban mutattak ki IP hatásokat.

Az elektromos impedancia tomográf (EIT) fejlesztése (számítógép vezérelt műszerrel) külsőleg hozzáférhető impedanciák mérésére, a mérési eredményekből a belső elektromos impedancia térbeli eloszlásának rekonstruálása. A CT típusú képrekonstrukciós eljárásokkal ellentétben az elektromos jelenségek esetében nem tudunk a Radon elvnek megfelelő "vetületeket" előállítani, következésképpen a forrásszámítás megoldására gyökeresen más módszerekre van szükség.

Fontos megemlíteni, hogy maguk az impedancia (és a (bio)elektromos) képalkotók minden bizonnyal lényegesen kedvezőbb árfekvésben készíthetők el, mint a ma ismert többi rendszer (CT, fMRI). Fontos, hogy az ismételt használat költsége alig haladná meg a mai egyéb vizsgálatok árát és komplexitását, kombinálhatók, az új méréstípus bevezetésének egyéb előnyei mellett.

Új magyarország Tábla Elektromos impedanci mérésére műszercsalád fejlesztése Elektromos impedanci mérésére műszercsalád fejlesztése A fejlesztéseket a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP-1.3.1-09/A-2009-0051) támogatja!

Fejlesztés a telephelyünkön Fejlesztői megbeszélés a telephelyünkön Harmadik generaciós mérőeszközök élesztése Második generaciós eszköz alu tokban elhelyezve

A pályázat során megvalósuló termékeinket folyamatosan fejlesztjük. A változtatás jogát fenntartjuk!